A mi meséink

"Írjunk együtt mesekönyvet!" Meseblog általános iskolások részére.

Email címünk

Várjuk meséiteket az amimeseink@gmail.com email címre!

Rajzok

Hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Rovatok

Mikulás Bence: A kerek erdő csodája

2012.03.26. 20:07 | amimeseink | Szólj hozzá!

Címkék: mese erdő orosháza

A kerek erdő csodája

Mikulás Bence (2. osztályos) meséje

Egyszer volt, hol nem volt, valamikor régen, élt egy fiatal erdész a kis erdei lakjában. Az ifjú barátságban élt a többi erdőlakóval: az állatokkal, manókkal, tündérekkel, virágokkal és a folyó sellőivel. Olyan csodálatos volt a táj és a madarak éneke, hogy egyre többen költöztek erre a vidékre, így hamarosan felépült egy város. Nemsokára olyan sok ember élt itt, hogy az erdő nagy részét kiirtották.
Ekkor az erdész egy kora reggelen elindult a város vezetőihez segítséget kérni. De a városiak gonosz vigyorral az arcukon elutasították. Miközben szomorúan hazafelé bandukolt, segítséget kért az ismerős erdőlakóktól. Megkérte a nagyszájú hírvivő varjúpárt, hogy hívjanak mindenkit a kunyhóhoz.
Mire hazaért, már izgatottan vártak rá, hogy mi történt. Ő elmondta, hogy hogyan járt a városi emberekkel. Erre a bölcs erdei fülesbagoly azt tanácsolta, hogy tavasszal, mikor jönnek az emberek ünnepelni a tél végét, jól leckéztessék meg őket. Mindenki hazatért és kiötlötte, hogy mit tegyen majd. Mikor eljött a tavaszünnep napja, már minden készen állt.
Miközben az emberek az erdei ösvényen igyekeztek a tisztásra ünnepelni, a növények a gyökereikkel a lábaikat, indáikkal, pedig a ruháikat akasztották meg. A mókusok makkot, tobozt, a harkályok fakérget potyogtattak rájuk, míg tündérek homályt varázsoltak az ösvényre. A szarvasok és a vaddisznók a fák és a bokrok rejtekében ugrálva és röfögve ijesztgették a vonulókat. Így mire azok a tisztára értek, nem értették, hogy mi történt az eddig oly nyugalmas és madárfüttytől zengő erdővel. A tisztáson viszont néma csendben állva várta őket az erdész és az erdőlakók képviselői: Medveapó, a bölcs Bagoly, Rózsaszál tündér és Manó úr. Mikor mindenki odaért, szép sorban mondták az állatok:
- Ha még több házat építetek, nem csak nekünk nem lesz hol laknunk, hanem ti sem tudtok majd hol kirándulni! – mondta medveapó.
- Nem fogtok több madárdalt hallani! – folytatta bölcs Bagoly.
- Nem fog megtisztulni a város levegője, mert nem lesznek fák és növények, amelyek megszűrjék. – kesergett Rózsaszál tündér.
- Nem tudtok többé gombát szedni, mert nem lesz helyük megnőni! – fejezte be Manó úr.
Az emberek elgondolkodtak a hallottakon és megegyeztek, hogy több házat már nem építenek az erdő területén, hanem a város közepén lévő kiserdőt az erdész kunyhójával együtt védetté nyilvánítják, hogy senki se háborgathassa őket. Ettől kezdve békében és nyugalomban éltek újra az erdőlakók és az erdész is. Itt a vége, fuss el véle.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://amimeseink.blog.hu/api/trackback/id/tr354341953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása