A mi meséink

"Írjunk együtt mesekönyvet!" Meseblog általános iskolások részére.

Email címünk

Várjuk meséiteket az amimeseink@gmail.com email címre!

Rajzok

Hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Rovatok

Bartos Lilla: Vigyázz a természetre!

2012.04.29. 19:15 | amimeseink | Szólj hozzá!

Címkék: mese környezetvédelem orosháza

Vigyázz a természetre!

Bartos Lilla (4. osztályos) meséje

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer Tündérországban egy bajkeverő tündér., Melánia. A Tündérek Gyűlése gonosz ármánykodásai miatt a Földre száműzte. Szárnyait elvették és úgy döntöttek, csak akkor válhat ismét igazi tündérré és térhet vissza Tündérországba, ha a Földön három jó cselekedetet hajt végre. Melánia a Földre érkezve egy szép, nagy, erdőben találta magát. Közben a tündérek megbízták az erdei manókat, hogy kövessék a tündért észrevétlenül mindenhová és jelentsék, mit tesz. Melánia rettentően dühös volt, tört zúzott az erdőben, amit ért, kitörte facsemetéket, letörte a fák fiatal hajtásait, eltaposta virágokat, a gombákat és a fadarabokkal teledobálta a patakot. Az erdő lakói kétségbeesetten figyelték az új jövevényt! Látták, hogy a patak vizét elzárta s ok fa és ág, amit a tündér beledobált, mert egy nagy gát lett belőle. A víz ezután nem folyt tovább a tisztásra, ahova az állatok inni jártak. A gát mögött a víz elöntötte az állatok élőhelyét.
Az állatok ezt nem tűrték tovább és elhatározták, hogy megtanítják a betolakodót az erdő tiszteletére. Éjszaka, mikor Melánia a sok károkozás után mély álomba zuhant, az erdő lakót összegyűltek, hogy tervet szőjenek a tündér ellen. Az erdő legbölcsebb lakója az öreg bagoly azt tanácsolta nekik, hogy mutassák meg a tündérnek, mit tett. Az állatok az alvó tündért kivitték a tisztásra, ahol nem volt víz a patakban és nem voltak árnyakat adó fák. A tisztáson futó növények indáikkal körbefonták.

A tündér reggel arra ébredt, hogy a nap tűz a szemébe, égeti a bőrét és nagyon szomjas. Hiába próbált felkelni, az indák nem engedték. A bölcs bagoly odarepült és így szólt:
- Látod mit tettél? Letörted az ágakat, fákat, eltorlaszoltad a víz útját. Mi erdőlakók nem tudunk a patakból inni, szomjazunk, a letört facsemeték nem nőnek fává, nem védenek a naptól, nem lesz belőlük élőhely. Most te sem tudsz inni, nincs otthonod és rád is tűz a nap!
Melánia most először gondolkozott el azon, hogy mekkora kárt okozott. Megígérte a bagolynak, hogy ha elengedik, helyrehozza a kárt. A bagoly hitt a tündérnek, aki megtartotta ígéretét. Melánia elsőként a gáthoz ment és a fadarabokat kiszedte a vízből. Az erdei állatok segítettek neki. Az erdei tisztáson hamarosan csörgedezett a patak. Látva az állatok jóságát, Melánia nagyon szégyellte magát, hogy tönkretette az otthonukat.
Ezért facsemetéket is ültetetett és meglocsolta őket a patak vízével. Ezt követően bejárta az erdőt és nagy adag ennivalót gyűjtött össze az állatoknak hálából azért, hogy rádöbbentették arra, hogy kell a természetre azért, mert ha bántjuk, magunknak okozunk vele kárt. Megtanulta azt is, hogy a jó cselekedetekkel barátokra lelhet.
Az erdei manók beszámoltak a Tündérországban történtekről. A Tündérek Gyűlése úgy döntött, hogy Melánia kiérdemelte, hogy visszatérhessen hozzájuk. Ezért másnap reggel
Melánia már a szárnyaival ébredt. Tudta, ez azt jelenti, hogy elhagyhatja a Földet és visszatérhet a tündérek közé. Búcsút vett hát az új barátaitól, akiknek megígérte, hogy gyakran meglátogatja őket és Tündérországból szemmel tartja az erdőt. Melánia így tesz azóta is, az erdő lakói pedig boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://amimeseink.blog.hu/api/trackback/id/tr954479692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása