A mi meséink

"Írjunk együtt mesekönyvet!" Meseblog általános iskolások részére.

Email címünk

Várjuk meséiteket az amimeseink@gmail.com email címre!

Rajzok

Hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Rovatok

Benkő Barbara: A vörös szőrmók manó

2012.03.24. 18:31 | amimeseink | Szólj hozzá!

Címkék: mese környezetvédelem orosháza

A vörös szőrmók manó

Benkő Barbara (harmadik osztályos) meséje

Egyszer volt, hol nem volt élt egyszer egy szegény legény akit Jancsinak hívtak. Jancsi az Ajkai faluban élt idős beteg édesanyjával. Ez a fiú nagyon szorgos – dolgos volt, minden munkát elvállalt, hogy segíteni tudjon anyukáján.
Egy napon a király kihirdette, hogy elrabolta a lányát a gonosz vörös szőrmókmanó és fogva tartja. Aki megmenti a királykisasszonyt, az elnyeri méltó jutalmát, a fele királyságot és a lánya kezét. Jancsi nem tétlenkedett tovább azonnal útra kelt. Elbúcsúzott édesanyjától, és megígérte neki, hogy hamarosan visszatér.
Miközben ment, mendegélt nyávogásra lett figyelmes. Egy mély árokban egy csont sovány macska feküdt. Jancsi lemászott, hogy segítsen szegény cicán, bekötötte sebeit és adott neki enni. Abban a pillanatban a cica átváltozott jó tündérré. Jancsi nem hitt a szemének. A tündér, akit Bibinek hívtak elmesélte, hogy egy gonosz varázsló elátkozta és macska képében kellet élnie. A varázslatot csak a szívből jövő segítség szűnteti meg.
A jó tündér megkérdezte, hogy miben segíthet a fiúnak. A fiú elmesélte, hogy a királykisasszonyt szeretné megmenteni.
Bibi azt mondta:
- Jó tett helyébe jót várj!
Egy szempillantás alatt ott termett egy gyönyörű paripa, Jancsi vitézi ruhában pajzzsal, karddal a kezében állt csodálkozva. Jancsi nem győzött hálálkodni, felpattant gyönyörű lovára és a jó tündért követte aki szentjánosbogárképében mutatta a királykisasszonyhoz vezető utat.
Egy domb tetején a vörös iszap tároló alatt tartotta fogva a vörös szőrmók manó a királylányt. Jancsi, ahogy odaért, rögtön kiszabadította a lányt, de abban a pillanatban ott termett a gonosz manó és rátámadt. Jancsi harcolt a manó ellen.
A vörös szőrmók manó, amikor már érezte, hogy Jancsi ellen nincs esélye, kidöntötte a tároló oldalát és vörös iszap zúdult a falura. A vörös szőrmók manó kihasználta az alkalmat és elmenekült. Azóta sem látta senki. A jó tündér látta a szörnyű katasztrófát, amit nem nézhetett tétlenül. Felemelte a varázspálcáját és azt mondta:

Legyen minden olyan, mint régen
vörös iszap tűnjél innen.
csiribi – csiribá
pric, prac,  pruc

Jancsi és a királylány azonnal egymásba szerettek. A palotában rögtön összeházasodtak, Jancsi megkapta a fele királyságot is. János király a palotába költöztette beteg édesanyját aki azóta már meggyógyult és máig is élnek ha meg nem haltak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://amimeseink.blog.hu/api/trackback/id/tr304337382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása